Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Σοκ και δέος

Θυμάστε τα ΜΑΠ; Είναι ο δικός μου όρος για τα Μισά και Ανέσωτα Πλεκτά, αυτά που κάθε πλέκτρια με αυτοσεβασμό κρύβει στη ντουλάπα της και βεβαίως μισεί σαν τα κρίματά της. Ιδού λοιπόν δυο καλοκαιρινά ΜΑΠ που ανέσυρα από τα βάθη της λησμονιάς και προσπαθώ να τελειώσω.

Το άκρον άωτον της τεμπελιάς. Τελειωμένο πλεκτό , μόνο τα μανίκια μένει να ραφτούν. Χρόνος αναμονής : Δύο έτη. Ο λόγος; Μυστήριον μέγα.

Το άκρον άωτον της πλεκτικής εμμονής. Το σχέδιο "στο μάτι" από τη δεκαετία του '80. ΠΡΑΚΤΙΚΗ , Δεκέμβριος 1984.



Οι δυσκολίες πολλές. (Ακούς κυρία Twinkle;) Οδηγίες ασαφείς και λανθασμένες, χωρίς δείγμα. Ο ελληνικός (πλεκτικός) μεσαίωνας των περιοδικών για γυναίκες πριν είκοσιτοσα χρόνια.
Το νήμα άγνωστο πια, ακόμη και σε μένα. Το σώμα της εσάρπας ξεκίνησε πρόπερσι. Η φράντζα μισό-τελείωσε πέρσι.Με την ψυχή στο στόμα, γιατί δεν ήξερα αν θα φτάσει το νήμα. Φέτος προσπαθώ να κλείσω τους πόντους της ( 300 αν δεν με απατά) ώστε να ταιριάζουν οι διαστάσεις της με τις πλευρές της εσάρπας όπου και πρέπει να ενωθούν με το βελονάκι και φλος κλωστή.Ξηλώνοντας και ξαναπλέκοντας την τελευταία σειρά δυο φορές μέχρι τώρα. Α, έχει και κέντημα για το τέλος. Έ, να' μαστε καλά, τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα. Μετά στρώνει.
Φίλες που πλέκετε εκεί έξω, απο- ενοχοποιηθήτε! Τα ΜΑΠ δεν είναι ντροπή. Είναι δικαίωμα και υπερηφάνεια. Σαν τα λάθη μας τα "άλλα", τα μεγαλύτερα. Ξέρετε ποια. Στο χέρι μας να τα διορθώνουμε και να τα αποκαθιστούμε όλα.

5 σχόλια:

Σοφία Αρμελινιού είπε...

Eυχαριστώ πολύ για την ενθάρρυνση!
Η αίσθηση της αλληλεγγύης απελευθερώνει..

Όσο για τα ΜΑΠ σου, ακόμα κι αυτά έχουν πολλά. Η εσάρπα κάνει μπαμ ότι είναι από ΠΡΑΚΤΙΚΗ του '80, έχει πολλές η μάνα μου. Επειδή ξεκίνησα να μαθαίνω να πλέκω από το διαδίκτυο, το πιστεύεις ότι δεν μπορώ να "διαβάσω" ελληνικές οδηγίες; Ξεφυλλίζω συχνά - πυκνά τα παλιά περιοδικά της μάνας μου μήπως βρω κάτι αλλά μόλις διαβάσω τις οδηγίες αντί να πλέξω, "μπλέκομαι" εγώ η ίδια...
Από τότε που ανακάλυψα το θησαυρό που υπάρχει στο ίντερνετ δεν αγοράζω πλέον περιοδικά, τα βρίσκω πολύ φτωχά, τουλάχιστον τα ελληνικά, γιατί από ξένα δεν έχω εμπειρία.

Χωρίς πλάκα, θα ήθελα να ξέρω πόσα blog να υπάρχουν στην Ελλάδα που να ασχολούνται με κέντημα, πλέξιμο, κλπ...........

Καληνύχτα.

Φυσάει ο Βαρδάρης;;;

sombraluz είπε...

@ twinkle: Ό,τι φύσηξε ο Βαρδάρης φύσηξε. Από χθες Παρασκευή πάλι ζέστη.
Κάνε κλικ στο προφίλ μου και μετά πάνω στη λέξη πλέξιμο, εκεί που λέει τις αγαπημένες μου ασχολίες. Θα σε πάει σε μια λίστα με όλα τα ελληνικά μπλογκς που έχουν στο προφίλ τους τη λέξη πλέξιμο. Δεν είναι πάνω από είκοσι διευθύνσεις. Οι περισσότερες αναφέρουν το πλέξιμο για πλάκα ή ειρωνικά.

faraona είπε...

Sobraluz μου
κοιτα συμπτωση ...
προσφατα ξεκαθαριζαμε κατι συρταρια με μια θεια μου στη Σαλονικη.
Βρηκα σακκουλα με μισοτελειωμενες αμαρτιες απο το ετος 1952...ακουσον ακουσον...φινες εταμινες και μουλινεδες ανεγγιχτα ολα σαν να τα αρχισες χθες.

"Τι να τα κανουμε αυτα θειά?"της λεω

"Ε άστα μωρε μου λεει τα λυπαμαι"

Εμεινε παλι ο Παρις κι η Ελενη με μισοτελειωμενο το αγκαλιασμα τους.
Θεε μου αναρωτιεμαι ποια θα τα τελειωσει και με πιανει τρελλα.
Εγω φυσικα.


τα φιλια μου

πουαντερι είπε...

Το τευχος αυτο της πρακτικης οπως και πολλα αλλα το εχω και εγω.
Δεν ξερω για σενα παντως εμενα μου αρεσει και σκετη η εσαρπα αν δεις οτι δεν φτανει το νημασου, εκτος και αν κοντινεις λιγο το φρου-φρου για να κερδισεις νημα.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ

creationsbyeve είπε...

πωπω χαράς στο κουράγιο σου!! πόσο καιρό την έπλεκες αυτή την υπέροχη εσάρπα? υπέροχη!!
έχω ένα ντουλάπι με μισοτελειωμένα εργόχειρα!!!! κυρίως βελονάκι και κοφτά lol

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails