Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Καρά γκιοζ (μαύρα μάτια)

Δεν ξεκίνησες με την ιδέα να κάνεις ένα ιστολόγιο καταγγελτικό. Καθόλου.'Ετσι κι αλλιώς ποτέ δεν πίστευες στην ευκολία της καταγγελίας που απηχεί και εκφράζει το δημόσιο αίσθημα, βεβαίως βεβαίως, αλλά -ω, του θαύματος- αφήνει τα πράγματα ανέγγιχτα να συνεχίσουν, σα να μη μεσολάβησε τίποτε. Με άλλα λόγια, Λαζόπουλους και άλλους λαοπρόβλητους όψιμους τιμητές, δε βλέπεις και δεν ακούς. Ούτε δημοσιογραφία φιλοδόξησες να κάνεις, ούτε τα συγγραφικά σου ανεκπλήρωτα να ικανοποιήσεις, αν και πειρασμός μεγάλος η άμεση δημοσίευση. Ίσως η επικοινωνία, αυτό το μαγικό που σου πρόσφερε το μέσο, να ήταν η "αφόρμηση", όπως λέμε και στη γλώσσα του σχολειού. Ζήτα συγγνώμη λοιπόν από αυτούς "εκεί έξω", τους όχι και τόσο φασματικούς συνομιλητές σου, και μπες στο ψητό.

Δυο μέρες : Πέμπτη και Παρασκευή, την περασμένη εβδομάδα.
Μια ανακοίνωση από άμβωνος : Στο σχολείο θα γίνει πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής. ( άμβωνας είναι οι πρωινές ανακοινώσεις του διευθυντή με το μικρόφωνο στο χέρι , μετά την ομαδική προσευχή. Σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν ζεις στην Τεχεράνη , σε στρατώνα, ή στη ζώνη του λυκόφωτος )
Σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων : Καμιά.
Προηγούμενη ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων : Καμιά.
Η συνέχεια επί της οθόνης (σας) , που λέγαμε παλιά:













Το φαμόζο πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής ήταν ένα φορτηγό κατάστικτο με διαφημίσεις που άδειασε στη σχολική αυλή τρία ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια, λίγα σήματα του ΚΟΚ και τα ανάλογα πλαστικά εμπόδια ,τα οποία διαμόρφωναν ένα στίβο. Τρεις κοπέλες με ομοιόμορφη εμφάνιση έστησαν το πράγμα και η μόρφωση των παιδιών πήρε το δρόμο της. Όλες οι τάξεις, πλην της πρώτης. Οι κοπέλες αρνήθηκαν τη συμμετοχή στην πρώτη γιατί ήταν επικίνδυνη. Η συμμετοχή, όχι η πρώτη.
Στο τέλος μοιράστηκαν μολύβια, βραβεία και σακουλάκια με προϊόντα, όλα με τη φίρμα της εταιρίας που φαίνεται στις φωτό.


Η διαφήμιση ήταν χυδαία και απροκάλυπτη. Ούτε καν γκρίζα.
Το σχολείο μας έχει καμιά τρακοσαριά παιδιά. Το όλον κράτησε συνολικά γύρω στις τέσσερις ώρες. Μαθηματικά ξέρετε. Κάντε τη σούμα σουμάρουμ και βρήτε πόσος χρόνος "εκπαίδευσης" αναλογούσε σε κάθε παιδί.
Ποιας εκπαίδευσης ; Στην οδηγική συμπεριφορά ή στην κατανάλωση δημητριακών και παιδικών γιαουρτιών; Εν παρόδω : Τα πολυδιαφημισμένα παιδικά γιαούρτια οι γιατροί του Παιδοογκολογικού του ΑΧΕΠΑ τα πετούν με το χέρι τους στα καλάθια , όταν τα βλέπουν στα κομοδίνα των παιδιών με καρκίνο.
Ωστόσο... Δεν σε ενόχλησε το επιθετικό μάρκετινγκ που μια εταιρεία αποφάσισε ότι πρέπει να λανσάρει στα σχολεία. Τέτοια θα περιμένεις από εδώ και πέρα πολλά. "Αυτοί" τη δουλειά τους θα κάνουν. Όσο υποχωρεί το κράτος προνοίας και ο δημόσιος χαρακτήρας του τόσο θα αναλαμβάνουν κομμάτια της εκπαίδευσης και θα αποφασίζουν τι και πώς και σε ποιους θα διδαχτεί. "Εμείς", τι κάνουμε;

Άρχισε από τον καμποτινισμό του διευθυντή. Δεν ανησυχείς να το διαβάσει. Δε γνωρίζει τη λέξη.

Συνέχισε με τον ενθουσιασμό των παιδιών να ανεβούν στα αμαξάκια. Μην ξεχάσεις να γράψεις ότι το δημοτικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής είναι μια ανάσα δρόμο από το σχολείο.

Επίσης γράψε , για την ιστορία, πόσο δυσκολεύτηκες να εξηγήσεις στα δικά σου γιατί δεν τους μοίρασες τα δημητριακά. Τα υπόλοιπα τμήματα ήταν τόσο χαρούμενα!

Πέρνα στο χειρότερο : Τη σιωπηλή συναίνεση των συναδέλφων. Ουδείς διαμαρτυρήθηκε.

Συνέχισε στο γραφικό: Στο τέλος φρόντισαν με σπουδή και ενδιαφέρον να μοιραστούν τα διαφημιστικά στα τμήματα, μην τυχόν και μείνει κανείς χωρίς τη δαψίλεια της Nestle.

Και μέμνησο , πάλι, του καμπουράκου.



Όχι, όχι εκείνου. Αυτού εδώ:




Ηγεμονία: Η -μέσω θεσμών και πολιτικών πρακτικών - έμπρακτη συναίνεση και αποδοχή από τις λαϊκές τάξεις του τρόπου ζωής, των ηθών, αντιλήψεων, αξιών και υλικών συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, και η υιοθέτηση, πρόσληψη και αναγωγή αυτών σε γενικά, ενιαία, «εθνικά» συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου . Με άλλα λόγια η εθελούσια, η αναίμακτη υποταγή στις συνθήκες που επιβάλλει η κυρίαρχη τάξη και η αποδοχή τους ως όρων της "κοινής λογικής". ( βλ. Λ. Γκρούππι, Η έννοια της ηγεμονίας στον Γκράμσι, 1979)

Το σχολείο είναι ένα από τα σημαντικότερα κανάλια όπου διοχετεύεται και εξασφαλίζεται η ηγεμονία. Και οι δάσκαλοι από τους πιο αφοσιωμένους της θεράποντες.


Και τώρα, καληνύχτα. Και καλή τύχη.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρίν λίγες μέρες σε "είδα".
Μ'άρεσε ο "ήχος" σου,η "μουσική" σου,
η "μυρωδιά" σου!!
Μη ζητάς συγνώμη.Γράφε τής "ψυχής" σου τούς πόνους και δρόσιζε την "ύπαρξη" απο την κάψα της "αναίμακτης
υποταγής"!!!
Καλή σου μέρα.

δημήτρης(αγράμματος).

πουαντερι είπε...

Δυστηχως με κατι τετοια 'δημητριακα' που αμα τα εβλεπε η θεα Δημητρα θα μετανοιωνε που συμφωνησε με τον Αδη και τα συγγεκριμενα γιαουρτια εγω η ανιδεη καποτε που ηταν ακομη μικρος ο Κων/νος μου του εφτασα την χοληστερινη στο "κοκκινο".
Αλλα η εταιρεια καλα κανει και διαφημιζει οπως θελει το προιον της, (οπως και τωρα με το ηλιαιλεο) αφου δεν βρεθηκε κανεις με Α...... να τους σταματησει;;

Roadartist είπε...

Ο "άμβωνας"..
Πολύ καλά τα έγραψες και καλά έκανες.. Τι να σχολιάσω? :(((

Σοφία Αρμελινιού είπε...

Με λένε παράξενη και απόλυτη κάθε φορά που μιλώ κατά όλων αυτών των προϊόντων (δημητριακά, γιαουρτάκια, κλπ). Όπως βλέπεις κανείς δεν τους εμποδίζει να μπουν και στα σχολεία μας! Ίσα ίσα! Δίνουν και "δώρα"....τι να πω;
"Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες".
Άντε εσύ τώρα να εξηγήσεις στα παιδάκια γιατί δεν τους έδωσες τα "δωράκια"...Καλά έκανες..

Σοφία Αρμελινιού είπε...

Υ.Γ. "...και δώρα φέροντας" (έτσι είναι το σωστό)

faraona είπε...

Sobraluz
σε ακουω οταν σε διαβαζω...
και θα ηθελα και σαν μικρο παιδακι να σε βλεπω κι ολας.

τα φιλια μου
εισαι καταπληκτικη καλη μου φιλη!

Nomad είπε...

Δεν ξέρω μήπως, αφού τους εξηγούσες, θα ήταν πιο καλά να τους δώσεις τα δημητριακά να τα κάνουν ο,τι θέλουν. Κι ας τα ετρωγαν.

:)

ΥΓ. Το ξέρουν αραγε το παμπαλαιο σύνθημα "π... κόκα κόλα εσύ τα κανεις όλα; "

Anastasia είπε...

Και ως ήταν φυσικό δεν διαμαρτυρήθηκε καμία μητέρα, κανένας γονιός, διότι που να τρέχουμε τώρα να ασχολιόμαστε με τέτοια... στο κάτω κάτω βομβαρδιζόμαστε από παντού με διαφημίσεις, το σχολείο μας πείραξε? Τι να πεις!

Κορίτσια, δώστε μου μια ιδέα για το γιατί τα δημητριακά και τα γιαουρτάκια θα έπρεπε να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους γονείς. Δεν είχε ξαναπέσει στην αντίληψη μου κάτι τέτοιο.

sombraluz είπε...

@ δημήτρη ανώνυμε: Σεμνύνομαι ότι δεν περιορίζομαι στο γράψιμο. Ευχαριστώ.

sombraluz είπε...

@ πουάν : Οι πληροφορίες μου λένε ότι έχει γίνει ήδη καταγγελία αυτής της καμπάνιας. Δεν ξέρω πού και από ποιους.

sombraluz είπε...

@ καλλιτέχνιδα : Η εξουσία είναι γελοία από μόνη της. Μόνο που πια δεν μπορώ να γελάω. Ευχαριστώ.

sombraluz είπε...

@ twinkle : Εμείς θα τους εμποδίσουμε. Αν όχι, ποιοι;

sombraluz είπε...

@ βασιλοκόρη και βασιλική μητέρα : Έχω την αίσθηση ότι σε γνωρίζω. Τι ωραία!

sombraluz είπε...

@ Νομάδα: Είσαι κι εσύ ένας "περιπλανώμενος που αναζητάει το προφανές". Ναι, θα μπορούσα. Θόλωσα. Ήταν πρώτα απ' όλα δική μου ανάγκη η άρνηση, μια ενστικτώδης αντίδραση θυμού. Από την άποψη αυτή αν το δεις, απέτυχα. Θα προσπαθήσω να γίνει ανατροφοδότηση του θέματος, για να δω τι κατάλαβαν τα παιδιά.

sombraluz είπε...

@ αναστασία : Δημητριακά και γαλακτοκομικά που έχουν δεχτεί τόση κατεργασία, πολύ απέχουν από το να είναι αληθινές τροφές. Η γενετική τροποποίηση είναι ο νέος τρόπος ασέλγειας του καπιταλισμού πάνω στη φύση. Αν μπορούν να βγάλουν κέρδος θα το κάνουν, να είσαι σίγουρη. Δεν διστάζουν και δεν πτοούνται. Μα εμένα με καίει η συναίνεση του κόσμου και ,εν προκειμένω, του σχολείου. Καλώς όρισες.

πουαντερι είπε...

@anastasia: Αν μου επιτρεπεται να κανω μια παρεμβαση για την Αναστασια:
Δες τις ετικετες των ειδων αυτων και θα καταλαβεις απο τα συστατικα τους οτι τα γιαουρτακια δεν ειναι γιαουρτι αλλά ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, οσο για τα δημητριακα ειναι επεξεργασμενα τοσο πολυ που δεν εχουν αφησει κανενα ωφελιμο στοιχειο πια, ετσι δεν υπαρχει λογος να τα φανε τα παιδια.
Καλυτερα να φανε γαλα με μια φετα ψωμακι,βουτηρο και μελι.
Μια χαρα πρωινο ειναι και τους δινει και δυναμη να ανταπεξελθουν απαιτιτικες δασκαλες σαν την sobraluz(λεμε τωρα)

ΥΣ. επισης δες και ποσα λιπαρα εχουν που ανεβαζουν την χοληστερινη.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τον χρονο σας

Nomad είπε...

Πείτε μου βρε παιδιά δηλ τη γνώμη σας συγκεκριμένα γιατί με ανησυχήσατε λίγο, τα αντβάνς (γιαουρτάκια) που δίνω στην κόρη μου, είναι τετοια παλιοπράματα;;;;

ΥΓ. Η ελευθερη γνωμη του καταναλωτή δε συνιστά αρνητική διαφήμιση.

πουαντερι είπε...

@nomad:Ρωτα και τον παιδιατρο σου να σου πει, εμενα αυτος μου ανοιξε τα ματια.
Ολα τα παιδικα παρασκευασματα,ακομα και το γαλα που ειναι εμπλουτισμενο με βιταμινες κ.λ.π.(ξερεις σιγουρα για ποιες μαρκες λεω) ειναι παγιδες για τα παιδια.

πουαντερι είπε...

@sobraluz:Ευχαριστουμε για την φιλοξενεια σου.

Anastasia είπε...

@Nomad: Φιλική συμβουλή... μην εμπιστευτείς με κλειστά μάτια ΟΥΤΕ τον παιδίατρο σου! Για καιρό έδινα στην μεγάλη μου κόρη αγελαδινό γάλα κατευθείαν από παραγωγό (ώσπου αποφάσισε ότι δεν της αρέσει και δεν το ξανάπιε). Ρωτώντας μια κουμπάρα μου τον παιδίατρο της, της είπε ότι το γάλα αυτό είναι επικίνδυνο για τα παιδιά γιατί κάνει την βλεννογόνο τους να αιμοραγεί γιατί έχει πολύ ασβέστιο, με αποτέλεσμα να φθάνουν ενήλικες με έλλειψη σιδήρου, και το καλύτερο είναι αυτό που έχει υποστεί υψηλή παστερίωση και έχει εμπλουτιστεί με βιταμίνες (μιας και τα παιδιά είναι στην ανάπτυξη και έτσι πέρνουν ότι τους χρειάζεται). Εμένα το ένστικτο μου μου λέει ότι ο κύριος κάτι προσπαθεί να προωθήσει και όχι την υγεία των παιδιών... εσάς?

creationsbyeve είπε...

Πολύ καλά τα λες και έχεις απόλυτο δίκιο που αγανακτείς. Το πρόβλημα δεν είναι οι εταιρίες, που τη δουλειά τους κάνουν, προωθούν τα προϊόντα τους με όποιο τρόπο μπορούν με σκοπό τον πλουτισμό (χθες είδα μέχρι και στα χερούλια του τρόλλευ πλαίσια με διαφημιστικά!!!);το πρόβλημα είναι που το σχολείο τους επιτρέπει την είσοδο!! Άραγε το Υπουργείο το γνωρίζει το θέμα? Τι μπορούμε να κάνουμε πια για όλα αυτά τα σκάρτα που συμβαίνουν γύρω μας?

πουαντερι είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!
Τι εγινε μας επιασε η ζεστη; ή εχουμε ξεσηκωθει για το καλοκαιρινο ξεφαντωμα και δεν εχουμε μυαλο;;;;

faraona είπε...

Xαθηκες λιγο η ετσι μου φαινεται?


Ευχομαι νασαι καλα.
Σε φιλω

πουαντερι είπε...

Τι εγινες καλη μου sobraluz; σε εχω χασει και αρχισα να ανυσηχω...;
Εισαι καλα????????

faraona είπε...

Λειπεις...

ευχομαι νασαι καλα!

Nomad είπε...

Μαυρα ματια καναμε...

πουαντερι είπε...

Αργουνε πια αυτες οι εξετασεις!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails