Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Γούρι, γούρι

`
Η κάλπικη. Σχολική. Η δεύτερη για φέτος. Λέτε να είμαι τυχερή; Συνοδεύεται μάλιστα και από άδεια μιας ημέρας. Μη ψάχνετε αδίκως στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα για να τη βρήτε. Του Αγίου Αρτζιμπούρτζη*. Η εβδομάδα του Αρτζιμπούρτζη. Βοήθειά μας.

Η αληθινή. Ο Γιώργης και ο δράκος. Λίρα εκατό. Trustworthy. Ψάξε, ψάξε, δε θα τη βρεις.




Η ψηφοδόχος. Το άσπρο και το μαύρο. Η δεξιά πλευρά, του ΝΑΙ, βαμμένη άσπρη. Εξ' ου και το μαυρισμένο ΝΑΙ, να κάνει την αντίθεση. Η αριστερή πάλι κατάμαυρη. Είπαμε, ο δυισμός και στα χρόνια μας ζει και βασιλεύει. Πόσο περισσότερο κάποτε. Εξάλλου η δεξιά μπάντα πάντοτε ήταν η καλή, η ευλογημένη, η θετική. Το δεξί χεράκι, το καλό, η δεξιά του Κυρίου. Όλα δεξιά. Όλα καλά.
Για κάθε υποψήφιο υπήρχε μια τέτοια κάλπη σε κάθε εκλογικό τμήμα. Έβαζε ο ψηφοφόρος το χέρι του στο άνοιγμα κρατώντας ένα σφαιρίδιο. Μολυβένιο. Εκεί, στη μυστικότητα του κουτιού, το άφηνε να κυλίσει είτε στη μεριά του ναι, είτε στη μεριά του όχι. Στο φινάλε μετρούσαν τα ναι και τα όχι κάθε υποψήφιου, δηλαδή πόσα είχε στο άσπρο και πόσα στο μαύρο και έβγαζαν τα αποτελέσματα. "Μαυρίζω", "τον μαύρισαν", "μαύρο στο Μαυρογιαλούρο" και τα σχετικά. Κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι την προτίμηση του εκλογέα. Παρεκτός κι αν είχε ιδιαίτερο λόγο να την κάνει γνωστή στον υποψήφιο που διάλεγε, οπότε τη δάγκωνε. Δαγκωτή η ψήφος. Να μας ξέρουν και να μας λογαριάσουν στο μετεκλογικό νταραβέρι. Α, κουμπάρε, εγώ μια φορά στο έριξα και μάλιστα δαγκωτό.


Η άλλη κάλπη. Αυτή που έρχεται. Αυτή που δε λέει να 'ρθει. Εκλογές λοιπόν.
Για να μπαίνουν όλα τα παιδιά στο πανεπιστήμιο. Τι φενάκη! Το ξεκαθάρισμα θα έχει ήδη γίνει από τις προηγούμενες βαθμίδες.Έχουμε, ήδη, το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητικής διαρροής από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Και αμόρφωτους απόφοιτους Λυκείου. Απλούστατα, ποντάρουν στο ταμάχι των Ελλήνων γονιών για πτυχία. Ξέρουν περίφημα ότι η Έρημη Χώρα των μικροαστών νοικοκυρέων δεν αναγνωρίζει στη μόρφωση άλλη αξία παρά τη χρήση της για την κοινωνική άνοδο. Η κοινωνική κινητικότητα είναι η Βαλχάλα του καλού γονιού. Η ανθρώπινη ολοκλήρωση και η καλλιέργεια δεν παίζουν.
Για να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες. Τι υποκρισία! Αυτοί που μένουν πίσω δε χρειάζονται απλώς ίσες ευκαιρίες. Χρειάζονται περισσότερες. Και δασκάλους που να πιστεύουν σε αυτήν τη απλή αλήθεια. Μα αυτό είναι πιο σπάνιο και από παρθένα σε μπορντέλο.
Για να καταργηθεί η σκιώδης εκπαίδευση, η "παραπαιδεία", τα φροντιστήρια. Τι ψέμα. Αφού φρόντισαν να ξεχαρβαλώσουν τη δημόσια και αφού ήδη έχουν ανοίξει καλύτερο, γωνιαίον μαγαζί με τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Δε θέλει κόπο, θέλει τόπο, που λέγαν και οι Εβραίοι της Σαλονίκης, κάποτε.
Και μη μου πείτε ότι οι απεργίες και οι καταλήψεις ξεχαρβάλωσαν τη δημόσια εκπαίδευση. Α, θα σας μαλώσω και δε φταίτε. Δε σας έμαθαν στο σχολείο να ξεχωρίζετε το αίτιο από το αιτιατό. Αντίθετα, ολόκληρη η εκπαίδευση που έχετε λάβει στηρίζεται στην αντίληψη της χριστιανικής τελεολογίας που αποδίδει στο "τέλος" (το αποτέλεσμα) χαρακτηριστικά "αρχής" (του αιτίου) και κάνει τους ανθρώπους ανίκανους να ερμηνεύσουν τον κόσμο γύρω τους.
Οι απεργίες λοιπόν και οι καταλήψεις είναι το αποτέλεσμα. Ειδαλλιώς θα πρέπει να πιστέψω κι εγώ ότι απεργήσαμε, με τον άντρα μου, έξι βδομάδες πρόπερσι γιατί θέλαμε με τον τρόπο αυτό να πλήξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα. Ή, ίσως, ότι οι έξι αυτές εβδομάδες είναι υπεύθυνες για την άθλια κατάσταση του διδακτηρίου στο οποίο δουλεύω και την αλλοπρόσαλλη γνώση που πασάρω στα παιδάκια σας.



Αοοόμματος...



* "Αρτζιβούριον" ονόμαζαν οι Αρμένιοι την εβδομάδα του Τελώνη και Φαρισαίου, η οποία ανήκει στο Τριώδιο. Η λέξη θεωρείται συνώνυμη της ασυναρτησίας και της ασυδοσίας.









22 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

έρχομαι από την καλλιτέχνιδα, λόγω του απίθανου σχολιου σου :)))

θα επιστρέψω αυριο, να σε διαβάσω με την ησυχία μου.
καληνύχτα

Roadartist είπε...

Κέρδισες φλουρί?? ;)
Έχω πολλά χρόνια να το κερδίσω..
πουφ!!!

πουαντερι είπε...

Αντε βρε και του χρονου να την πετυχεις!!!!

Dorothy είπε...

Εχω δεί τέτοια κάλπη με ΝΑΙ και ΟΧΙ, όταν ήμουν μικρή, σε μια έκθεση για την Αθήνα των Βαλκανικών Πολέμων! Ωραίο σύστημα!

Δημιουργία είπε...

Αν και κάλπικη, η λίρα του Τζαβέλλα ήταν η καλύτερη! Γιατί αμα περιμένουμε από τις κάλπες που στήνονται...

sombraluz είπε...

@ Μαριλένα: Καλώς την! Η Θεσσαλονίκη όντως προσφέρεται για απίθανα σχόλια. Κατοικείται από απίθανα όντα που εκλέγουν εξωγήινους.

sombraluz είπε...

@ Road: Δε βαριέσαι...

sombraluz είπε...

@ Πουάν:Καθόλου απίθανο.Φέτος μου έπεσαν δύο.

sombraluz είπε...

@ Dorothy: Κι εγώ το πρωτοείδα σε μια έκθεση της Βουλής. Με εντυπωσίασε γιατί μόνο σε διηγήματα εποχής το είχα συναντήσει.

sombraluz είπε...

@ Δημιουργία: :) :) :) :)

olivetreegirl είπε...

Και του χρόνου, και του χρόνου! Ωραίο πράμα να βρίσκεις το φλουρί, ειδικά αν συνοδεύεται και από άδεια-έστω και ημερήσια! Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, δεν είχα ξαναδεί τέτοια κάλπη. Μου αρέσει ο λόγος σου και οι αναλήσεις σου. Καληνύχτα!

sombraluz είπε...

@ Ελιά : Κρατάω μόνο το φλουρί και τα καλά σου λόγια! Η άδεια επιστρέφεται ως απαράδεκτη.

creationsbyeve είπε...

E να κερδίζεις και μια μέρα άδεια με το φλουρί!!!αυτό κι αν είναι!!! πολύ απολαυστική η ανάρτησή σου!!!φιλιά

sombraluz είπε...

@ Eve: Πράγματι. Too much, too much...

Ανώνυμος είπε...

Και ένα ρεμπέτικο τραγουδάκι αφιερωμένο, έτσι για να ευθυμήσουμε:


Η γυναίκα που ψηφίζει

Νίνου Μαρίκα

Μουσική/Στίχοι: Καλδάρας Απόστολος/Μάνεσης Κώστας


O κόσμος άλλαξε και πάρτε το χαμπάρι
και η γυναίκα στο εξής θα κουμαντάρει
Ήρθε καιρός να φύγω πια απ’ τη ρουτίνα
Απ’ του συζύγου τη σκλαβιά κι απ’ την κουζίνα

Είμαι η γυναίκα η μοντέρνα, που ψηφίζω
Γλεντώ στα κέντρα, πίνω ουίσκι και καπνίζω
Στην εξουσία κανενός πια δεν ανήκω
Δεν έχει τώρα κάτσε-κάτσε, σήκω-σήκω

Στις εκλογές θα βάλω κάλπη στην Αθήνα
θα πάρω ψήφους και θα βγω και δημαρχίνα
Στα υπουργεία με τουπέ θα μπαίνω μέσα
κι έτσι σε όλες τις δουλειές θα ’χω τα μέσα
* Το σχόλιο αυτό σε όσες δεν πιστεύω ότι υπάρχει "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ"!!! Ομπάμα και ξερό ψωμί!!!

Σοφία Αρμελινιού είπε...

Καλημέρα!

Αναρωτιέμαι αν είδες την "Έρευνα" του Τσίμα προχτές....

Εμένα ακόμα με κρατά η κατάθλιψη.

Όσο για την "Κάλπικη λίρα", εκείνο το "Σ΄αγαπώ" της Λαμπέτη, δεν θα ξεπεραστεί ποτέ,

Δημιουργία είπε...

Επειδή τα λές έξω από τα δόντια, αποφάσισα να σου δώσω ένα βραβείο! Για πέρνα από το blog μου, να το παραλάβεις!

faraona είπε...

TΥΧΕΡΗ της χρονιας λοιπον!!!
Sobraluz ευχομαι υγεια και τύχη.

***ειμαι πολυ περιεργη να δω τι θα ψηφίσουν οι Θεσσαλονικεις στις επόμενες δημοτικές.
Γιατι για τις βουλευτικες ουτε να το σκέφτομαι δεν θελω.

φιλια!

sombraluz είπε...

@ ανθυποδασκαλα: Στην περίπτωσή μας ... Michel και ξερό ψωμί. Ψυλλιάζομαι ότι η πρώτη κυρία είναι όλα τα λεφτά.

sombraluz είπε...

@ νεραϊδούλα : Θα έχανα, λες, τόσα φωτισμένα κεφάλια μαζεμένα σε μια εκπομπή; Αλλά κατάθλιψη, όχι, δεν τους κάνω τέτοια χάρη. Θυμώνω, instead.

sombraluz είπε...

@ δημιουργία: Ευχαριστώ, σε.
Αλλά κοίτα που βρισκόμαστε. Το αυτονόητο να αξίζει βραβείο.

sombraluz είπε...

@ φαραώνα: Μεγάλος πόνος οι δημοτικές στη Σαλονίκη. Μια πόλη που έχασε οριστικά το ριζοσπαστικό της πρόσωπο και κατοικείται από εσωτερικούς μετανάστες και αλλοδαπούς. Τι σκατά ταξικές συνειδήσεις έχουν όλοι τούτοι, μυστήριο...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails