Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Πρωτομαγιά


Δεν πήγα πασχαλιάτικη εκδρομή στο Μιλάνο και δεν είδα την Μαρία την Κεχαριτωμένη (Santa Maria delle Grazie). Ανηφόρησα στον Άγιο Ανδρέα Περιστεράς, Θεσσαλονίκης. Καθολικό της- άφαντης σήμερα- μονής των Περιστερών. Τετράκογχος σταυρικός, με πέντε τρούλους. Σπανιότατη τυπολογία.
Δίπλα στα θεμέλιά του τρέχει το νερό του Χορτιάτη που αρδεύει τον πλάτανο του χωριού και μετά κατρακυλά μέχρι την κοιλάδα του Ανθεμούντα.

Αγιογραφίες δε σώζονται. Ο ναός εσωτερικά φέρει τις ανάσες της κοινότητας των ανθρώπων που συνέχιζαν να γεννιούνται, να βαφτίζονται, να στεφανώνονται, να γονατίζουν, να γιορτάζουν και να κήδονται σε ένα αδιατάρακτο γαϊτάνι από τον 8ο αιώνα. Στους τοίχους εικόνες λαϊκότροπες μαζί με τα λάβαρα της αρχαίας δημογεροντίας ,


και την κεντητή ερμηνεία της Αργυρούλας Αλεξάκη, 195..., για το Μυστικό Δείπνο. Ποιος Σφόρτσα και ποιος Ντα Βίντσι...

Αντιθέτως, ένας Νταν Μπράουν θα μας χρειάζονταν για να εξηγήσει ποιοι συνωμότησαν και κόλλησαν κυκλωτικά στη σεπτή τοιχοδομία τα εκτρωματικά ανεμιστήρια.
Αφιερωμένο στην Ανθυποδασκάλα, που σεργιανάει σήμερα τις εκκλησιές που λειτουργούσαν οι παππούδες μου στην Πόλη. Οι δικοί της λείαιναν τα μάρμαρα του Αγίου Ανδρέα και μελετούσαν το νερό στο Λάκο. Καλό μήνα!

12 σχόλια:

faraona είπε...

Sobraluz
καλημερα

τι χωριο κι η Περιστερα!τι μου θυμιζεις πρωι πρωι παλι...!

Μα καλα ...που πηγαν κι εβαλαν το κλιματιστικο...τρελλοι ειναι?



τα φιλια μου.

sombraluz είπε...

@ φαραώνα: Καλημέρα! Λοιπόν, πρόκειται για μικρό Γαλατικό χωριό μεταφορικά και κυριολεκτικά. Αρκεί να σου πω ότι μεταξύ τους και προς τους άλλους ισχυρίζονται ότι "διν είμαστι Χριστιανοί, είμαστι Πιστιριανοί". Άσε που έχουν και καμπόσες λέξεις που θυμίζουν τις γαλατικές επιδρομές στην περιοχή. Ο Πετεφρέστατος σίγουρα ξέρει κάτι παραπάνω για το θέμα.

Roadartist είπε...

Καλησπερα και καλο μηνα..
Εγκληματικό το κλιματιστικό όντως..
Ποιος Σφόρτσα και ποιος Ντα Βίντσι...
χαχα σωστή! Ωραία φαίνεται εκεί..
:)

sombraluz είπε...

@ road:Κόπιασε, ν' ανηφορήσουμε μαζί!

Gryphon είπε...

Hi! Sorry to reply here, I've managed to lose your email.
Thank you about the Interweave top! Regarding sizes, I just do the ones IK tells me to, but next time I'll suggest a greater range. It's been a big topic of conversation on Ravelry lately. If you decide you want to make this design, let me know and I'd be happy to help you figure out the right adjustments to make.

πουαντερι είπε...

Και μετα λες για μενα ε!
Εκδρομη στο Μιλανο κυρια μου, επρεπε να πας....
Χρονια σου πολλα Χριστος Ανεστη να χαιρεσαι την οικογενεια σου και αν και καθυστερημενα καλο μηνα.

Σοφία Αρμελινιού είπε...

Πολλά είναι αυτά που μας πληγώνουν κάθε φορά που βλέπουμε κάτι γνήσιο κι αληθινό...Μόνο τα ανεμιστήρια!!! Στις φωτογραφίες -αν δεν κάνω λάθος- είδα και αρκετό λουλούδι που φαίνεται πλαστικό και μάλλον είναι! Δύσκολο να διακρίνει κανείς το αυθεντικό.
Σ΄ ευχαριστώ που μου γνώρισες αυτή τη μονή. Θα την έχω υπόψη.

Nomad είπε...

Πενταμαγιά σήμερα, αλλα καλό μήνα.

:)

sombraluz είπε...

@ twinkle: Προσπάθησα να δείξω τη σχέση ανάμεσα στο εντόπιο και το εσωστρεφές μιας κοινότητας από τη μια μεριά και το νεωτεριστικό, φερτό και κίβδηλο- σε σχέση με την εσωτερική ζωή αυτής της κοινότητας- από την άλλη. Αυτή η αντίθεση του παλιού και του νέου είναι ένα αρκετά τυπικό γεγονός που δεν έχει να κάνει με κανενός είδους "νοσταλγία". Απλώς καταγράφει τη ρηγμάτωση μιας πολιτιστικής συνέχειας με όρους που έξωθεν επιβάλλονται αλλά και έσωθεν γίνονται δεκτοί με ευχαρίστηση.

sombraluz είπε...

@ Νομάδα: Έχει ο Μάης πρωτομηνιές πολλές.

Ανώνυμος είπε...

Δίδυμή μου sobraluz, γέννημα θρέμμα εγώ του γαλατικού χωριού μου και εσύ κομμάτι της αυλής της πασχαλιάς, φέτος δεν ήτανε γραφτό αντάμα να πούμε καλό μήνα την πρωτομαγιά. Ξέρεις όμως πως σε είχα μαζί μου στις Βλαχέρνες, στον Άι- Γιώργη και στην Αγια- Σοφιά. Χάρηκα που ο προοορισμός σας και φέτος ήταν η Περιστερά, ως γνήσια Πιστιριανή.

Ανώνυμος είπε...

Όσο για τους ανεμιστήρες! Αποτελούν μια μορφή αντίστασης στην κυβέρνηση!!! Η συντριτπική πλειοψηφία των κατοίκων είναι πασοκτσίδες. Μη σας φαίνεατι παράξενο. Πότε ψύχοντας και πότε θερμαίνοντας κρατούν στη ζωή όλες τις γριές και τους γέρους από 70 ως 9.. Έτσι ο Αλογοσκούφης δεν έχει καμιά ελπίδα να γλιτώσει τις συντάξεις και τα επιδόματα για τα λουτρά!
Και για τα περιβαλλοντικά, όπως είναι γνωστό δεν ανησυχούμε. Έχουμε ανεξάνλητους φυσικούς πόρους εμείς!!!Έχουμε το λάκο! Ας κάνουν καλά οι άλλοι, από Βασιλικά και κάτω.
Τώρα αν σας ενοχλεί η αισθητική, άλλο! Εμείς δεν το βλέπουμε! Μάλιστα αν έχει και πολύ κόσμο τους χρησιμοποιούμε και ως σκαμνάκια ή ως χώρο πρώτων βοηθειών, αν ζαλιστεί καμιά γριά ακουμπά επάνω. Άντε καλέ που σας πείραξαν οι ανεμιστήρες!! Ξέρετε τι χαρά θα έκανε ο πρωτοπόρος Αγιος Ανδρέας αν τους έβλεπε;

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails