Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Take me back

`
Σας έχω μιλήσει καθόλου για το Ravelry; Το Facebook του πλεξίματος. Ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης με άλλα λόγια. Τώρα που μιλάμε έχει 313.883 εγγεγραμμένους και αν κάνεις αίτηση σήμερα θα περιμένεις 7 μέρες για γίνεις μέλος. Αύριο θα έχουν αλλάξει και οι δυο αριθμοί. Λαός. Ένας παγκόσμιος λαός με κοινό πάθος, το πλέξιμο. Μπαίνεις και ζαλίζεσαι.
Τι θες και τι δε θες. Δημοσιεύεις το προφίλ σου και αρχίζεις το ψάξιμο. Θέλεις τζαμπαντάν πατρόν; Έχει. Θέλεις τους αγαπημένους σου σχεδιαστές ταξινομημένους, αρχειοθετημένους, πρωτοκολλημένους και ωραίους; Έχει. Θέλεις να δεις πόσοι άνθρωποι στον κόσμο πλέκουν το ίδιο με σένα μοντέλο και πώς το ερμηνεύουν; Κι από αυτό έχει. Θέλεις να διαλαλήσεις urbi et orbi το σχέδιο που σκέφτηκες; Πολύ ωραία! Θα βρεις σε καναδυό μέρες μήνυμα από το Κλοντάικ ή από τη Γη του Πυρός ή από καμιά φάρμα της Νέας Ζηλανδίας ότι πολύ τους άρεσε και θα το πλέξουν. Και θα σου στείλουν και τη φωτό. Κρεμάς λοιπόν τα έργα των χεριών σου δίπλα σε εκατομμύρια άλλα και νιώθεις τη μαγική εγγύτητα του παγκόσμιου χωριού με πρόσχημα το πλέξιμο.
Μα πάνω απ' όλα Raverly σημαίνει groups. Μάλιστα. Τι θέλετε; Ανθρώπους που πλέκουν και έχουν την καταγωγή τους κοινή; Θαυμάσια. Δεκάδες εθνικά groups. Ανθρώπους που αγαπούν τις γάτες και πλέκουν; Με τι κιλό. Άλλους που αγαπούν τα παπαγαλάκια και τον Ομπάμα ή που αγαπούν τα παπαγαλάκια και μισούν τον Ομπάμα; Ό,τι βάλει ο νους, υπάρχει. Λάτρεις της Αρχαίας ελλάδας και της ταινίας "300", κάτοικοι του πολικού κύκλου, οπαδοί του Οξαποδώ , λάτρεις του πορνό,του Herbie του θρυλικού VW, του Humfrey Bogart, του μεταμεσονύχτιου πλεξίματος, των ανασκαφών και του παγωτού με γεύση τρεχαγύρευε. Οι πάντες που μπορούν να κρατήσουν δυο βελόνες και ένα ποντίκι μπαινοβγαίνουν στο Raverly το οποίο ( σε ελεύθερη μετάφραση) σημαίνει Μπλεγμένο , σαν της τρελής τα μαλλιά. Ένας αληθινός ιστός, πολυπλόκαμος και διασκεδαστικός.
Και βεβαίως δε θα μπορούσε να λείπει ο Μάρτης από την -παγκόσμια- Σαρακοστή. Η γαλανόλευκη κυματίζει σε δυο ελληνικά groups, στο ένα moderator η αφεντιά μου.


Το Hellas έχει σήμερα 47 μέλη, γυναίκες κυρίως, από παντού. Κοινό χαρακτηριστικό η ελληνική καταγωγή ή το ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Μικρές ιστορίες παρουσίασης από την καθεμιά, που πασχίζουν να χωρέσουν κομμάτια της ζωής τους. Κρεμούν τα πλεκτά τους, σεργιανούν τα πλεκτά των άλλων, κομπλιμεντάρουν και τα περνούν στα αγαπημένα τους, ανταλλάσσουν τα νήματα που περίσσεψαν,ζητούν διευκρινίσεις, συναντιούνται σε πραγματικό τόπο και χρόνο.
Κι εγώ ακούω. Και μιλάω. Για το Ζορμπά, τη Σαλονίκη, τον Παπαδιαμάντη και τις ταραχές του Δεκέμβρη. Για το πως πλέκουν οι γριές στην ελληνική ύπαιθρο. Και γνωρίζω ανθρώπους με ένα τρόπο που δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ.
Και κάνω και το κέφι μου, μ' ένα κλικ του ποντικιού. Να, όπως προχθές που γράφτηκα στο Knistanbul. Ένα group για όσους πλέκουν και είναι από την Πόλη ή όσους αγαπούν την Πόλη. Μπήκα, συστήθηκα με το θάρρος της Ρωμιάς που γυροφέρνει ένα παράδεισο οριστικά χαμένο και τους είπα ότι η καταγωγή της οικογένειάς μου είναι από τη Μικρασία και την Προποντίδα.'Οτι ο παππούς μου είχε βγάλει στην Πόλη δίπλωμα οδήγησης επί Σουλτάνου -με αύξοντα αριθμό μέσα στην πρώτη εκατοντάδα παρακαλώ. Και περίμενα.
Ε, δε σκοτώθηκαν να με καλωσορίζουν, αυτό είναι βέβαιο. Χλιαρά τα πράγματα. Ως φαίνεται η περίφημη ελληνοτουρκική φιλία δεν καρπίζει άμα δεν υπάρχει και λίγος παράς στη μέση.
Όμως, τι πειράζει; Ταξίδεψα εγώ στην Πόλη των παππούδων; Δοκίμασα την παράξενη γοητεία της νοσταλγίας για κάτι που δεν έχω δει, δεν έχω ζήσει αλλά το θεωρώ οικείο; Το μόνο πρόβλημα ότι δε μπορώ να διαλέξω ποια version , η αγγλική ή η γαλλική του παλιού swing μου αρέσει περισσότερο. Ακούστε και τις δυο και πείτε μου τη γνώμη σας:



12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με την αρχή του χρόνου, γράφτηκα και εγώ στο raverly, αλλά προς το παρόν δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ, πάντως και εμένα μου έκανε εντύπωση το πλήθος κόσμου, ιδεών και δημιουργικότητας που κυκλοφορούν σε αυτόν τον ιστότοπο

Ανώνυμος είπε...

Kalispera!
Ki ego eimai megali fan tou Ravelry/'Raverly' an kai kapoies meres pernao tosin ora sto site pou nomizo pos pleko ligotera, xixixi...
Gia ta ellinotourkika den kero ti na po.
Greetings apo Belgio.
Philhellene

πουαντερι είπε...

Πριν απο μερικες μερες γραφτηκα και εγω.
Τι; θα ελειπα; αλλά σαν τεμπελα μαθητρια που ημουν καποτε δεν καταλαβαινω και πολλα, η γλωσσα βλεπεις κοκκαλα δεν εχει αλλά με τσακισε.
Παντως αμα κατσω μερικες νυχτες και το ψαξω κατι θα κανω, εδω ολοκληρο πλεκτο εφτιαξα απο τα ξενα δεν θα δω τι γινεεται εκει μεσα;
Φυσικα εχω γραφτει με το γνωστο μου ονομα πια, που οταν με συναντανε δεν με,φωναζουν Μαρια αλλά "πουαντερι" και εγω το χαιρομαι πολυ αυτο το πραγμα.....

Θα προσπαθησω να μπω εκει που λες στο Hellas μηπως και τα καταφερω.

olivetreegirl είπε...

Είχα ξανακούσει για το Raverly και θέλω να ρωτήσω: έχει και κοινότητα για βελονάκι ή αφορά μόνο σε βελόνες?

sombraluz είπε...

@ γαστερόπληκτη: Θα χαρούμε να σε δούμε στο Hellas!

sombraluz είπε...

@ Philhellene: Το εκπληκτικό σου όνομα και τα υπέροχα ελληνικά! Ο καφές σε περιμένει στη Σαλονίκη.

sombraluz είπε...

@ πουάν: Δεν είναι δύσκολο γιατί τα πάντα είναι πολύ καλά οργανωμένα. Άντε, να ακουστούν και τα ελληνικά εκεί μέσα!

sombraluz είπε...

@ ελίτσα: Και βελονάκι έχει ο διαδικτυακός μπαχτσές. Σε περιμένουμε!

creationsbyeve είπε...

Kαι γω έχω γραφτεί εδώ και μήνες, αλλά την αμαρτία μου την λέω, δεν έχω μπει παρά μόνο κανα δυο φορές!!Είναι τόσα πολλά πράγματα μέσα στο ιντερνετ για το πλέξιμο που 24 ώρες να είσαι online πάλι δεν φτάνουν!!!!πάντως το γεγονός είναι ένα: ότι η κοινότητα των πλεκτριών και πλεκτών παγκοσμίως είναι τεράστια!!!!!!!

sombraluz είπε...

@ Eve: Είναι γεγονός! Ή θα πλέκει κανείς ή θα σερφάρει.

Πλεκτο Εγκωμιο είπε...

Kαλημέρα Sobraluz! Δε είχα πληροφορηθεί μέχρι τώρα! Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία μπορώ να πω!Θα το επισκεφτώ σύντομα!

sombraluz είπε...

@ εγκώμιον: Σε περιμένουμε!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails