Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Δάκρυα

Νικηφόρου Λύτρα, Δεν το θέλει το σχολείον, περ. 1884, υδατογραφία σε χαρτόνι, 30 χ 19, συλλογή Κυμπάρη, Αθήνα

Αγόρι ή κορίτσι; Μάλλον αγόρι και μη σας μπερδεύουν οι φουφούλες με τις δαντέλες. Τον καιρό εκείνο τον παλιό έτσι έντυναν τα μικρά αγόρια. Παρατηρήστε την πλάκα, πεταμένη στο πάτωμα. Δείτε το πεισματωμένο και παραπονιάρικο ύφος. Κοινώς" τα έχει στυλώσει" ο μικρούλης και οι μύξες πασαλείβονται στην ωραία ποδιά. Όποιος έχει ζήσει με παιδιά ξέρει αυτό το στήσιμο στον τοίχο και τα κατεβασμένα μούτρα. Νομίζω σχεδόν ακούγονται και τα κλαψουρίσματα.

Ο Γ., είναι παιδί δικό μου . Αύριο, Πέμπτη, υποβάλλεται σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στο Ωνάσειο.
Είναι οχτώ χρονών, ξανθός και γαλανός και κουνάει σκεπτικά το κεφάλι του όταν καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε. Κάνει πάντα τις καλύτερες, τις πιο καίριες ερωτήσεις και διατυπώνει στοχαστικά συμπεράσματα. Μόλις καταλάβει αυτό για το οποίο ρώτησε βλέπεις στα τεράστια μάτια του, ζωντανό, αυτό που στη γλώσσα της διδακτικής λέγεται ah- ha moment. Στα ελληνικά "α-χα φαινόμενο." Τις υπόλοιπες ώρες είναι ένα μικυμάου που ζητάει συνέχεια τουαλέτα.
Εδώ και μια βδομάδα έμενε στο σπίτι του, μην τύχει και κολλήσει κάτι, παραμονές της επέμβασης. Τα γειτονόπουλα μου έλεγαν πόσο επίμονα ζητούσε να του πάνε "τα μαθήματα", για να μη μείνει πίσω.
Τη Δευτέρα το πρωί έφυγαν για την Αθήνα. Δεν άφησα τη μάνα του να τον φέρει στο σχολείο για να αποχαιρετήσει τα άλλα παιδιά. Μου φάνηκε πολύ οριστικό.

Για τον Γ., που το θέλει και το παραθέλει το σχολείο.

8 σχόλια:

Roadartist είπε...

Τις καλύτερες ευχές μου για το μικρό..Νομίζω πως όλα θα πάνε καλά. Αισιοδοξία sobraluz..έχει πολύ περισσότερη δύναμη από όσο νομίζουμε.. Αυτό το λέω συχνά και για μένα περί θετικής σκέψης..

Ανώνυμος είπε...

Νιωθω ότι όλα θα πάνε καλά και ο πιτσιρικάς θα θέλει ακόμα πιο πολύ το σχολείο.Θα σου τηλεφωνήσω να μάθω νέα του.Φ.

sombraluz είπε...

@ καλλιτέχνιδα: Ναι, ο μικρός ήδη δίνει κουράγιο στους γονείς του !

sombraluz είπε...

@ Φ. μου: Μακάρι. Θα σε ενημερώσω.

faraona είπε...

Ολα να πανε καλα για τον μαθητη σου.
Το πουλακι μου τοσο μικρο και με τοσο κουραγιο...μπραβο του.

πολλα φιλια

πουαντερι είπε...

Ευχομαι στο παιδι να πανε ολα καλα και να γυρισει παλι δυνατο στο αγαπημενο του σχολειο.

sombraluz είπε...

@ faraonoa και πουάν: Ευχαριστώ, από μέρους του μικρού.

creationsbyeve είπε...

Εύχομαι όλα να πάνε καλά και ο μικρός σου μαθητής να επιστρέψει στο αγαπημένο του σχολείο και στη δασκάλα του που τόσο τον νοιάζεται!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails