Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Χάος

Σικελία, Παλέρμο, περίχωρα. Αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ένα υποστατικό. Ο Ντον Λολό, ο δικομανής και καβγατζής κάπος της περιοχής, βρίσκει στην αυλή του σπασμένο το τεράστιο, πατρογονικό του πιθάρι. Απελπισμένος αναρωτιέται τι να κάνει όταν τον πληροφορούν ότι το πιθάρι μπορεί να επιδιορθωθεί χάρη στην περίφημη κόλληση που εφαρμόζει ο Zι' Ντίμα, ένας καμπούρης τεχνίτης που αρνείται να αποκαλύψει τα μυστικά συστατικά της.
Πράγματι, καλείται ο τεχνίτης που επιδιορθώνει το πιθάρι κάνοντας όμως μια μικρή τεχνική αβλεψία: Καθώς δουλεύει "από μέσα", εγκλωβίζεται και δε μπορεί να βγει. Έξαλλος ο Ντον Λολό, που βλέπει να αχρηστεύεται το- επιδιορθωμένο ωστόσο- πιθάρι του επιμένει ότι αυτό γίνεται εξαιτίας της καμπούρας.Ο Ζι' Ντίμα απαντά ότι το στόμιο είναι πολύ στενό. Τελικά εγκαταλείπει τον άμοιρο μάστορα στη μέση της αυλής. Και μετά βγαίνει το φεγγάρι.









Υπομονετικοί αναγνώστες, ίσως λάτρεις των αδελφών Ταβιάνι που γύρισαν το σπονδυλωτό "Χάος" στα 1984, ίσως λάτρεις και του Πιραντέλο που έγραψε το ομώνυμο πεζό, σίγουρα μαγεμένοι από την εφορία της μουσικής του Νικολό Πιοβάνι, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του καμπούρη μάστορα.
Για τον Ντον Λολό δε χρειάζεται και πολύ ψάξιμο, η εξουσία είναι πανταχού παρούσα και ευδιάκριτη.
Το πιθάρι πάλι το ξέρετε, όλοι αυτό πασχίζουμε να ποροπιάσουμε, να το διορθώσουμε, να το κολλήσουμε, να συνεχίσει να δουλεύει για τον ιδιοκτήτη του. Μερικοί από μας νομίζουν ότι επειδή δουλεύουν "από μέσα" δεν το υπηρετούν, γιατί το κατατρώγουν. Όταν όμως σφηνώνουν, καλή ώρα όπως στις μέρες μας, τότε το αφεντικό ρίχνει στην καμπούρα τους το φταίξιμο.
Κι αν ψάχνετε για το φεγγάρι μην κοιτάτε το δάχτυλο που λέει ότι σας το δείχνει.

Αύριο, 21 , απεργία. Για την καμπούρα μας και το φεγγάρι.


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

'Ετσι εξηγείται που δεν τηλεφωνείς άλλο. Βγήκαν τα μάτια σου να γράφεις. Ευτυχώς άρχισαν οι βόλτες για τ' αντέτ΄πάλι στην καμάρα και στους πολύβοους δρόμους της πόλη, γιατί η καμπούρα μας άρχισε να μεγαλώνε. Ραντεβού στις 10:00΄. φιλιά Δεν ε΄χω τίποτα άλλο να πω. Μένω άφωνη με όσα σου διαβάζω. Καληνύχτα!

sombraluz είπε...

@ ανθυποδασκάλα: Ετοιμάσου. Μου φαίνεται ότι θα ξαναπιάσουμε αντέτι διαρκείας που θα 'ναι η απάντηση στον υπουργό παιδείας.

roadartist είπε...

απεργία ..όχι για όλους όμως δυστυχώς :(
Να γράψω και εγώ το παράπονο μου..μήπως εισακουστώ.. καλά εγώ είμαι από άλλο ανέκδοτο όμως αγαπητή sobraluz, οπότε άστο..
Τα φιλιά μου έχεις!!

VARALIS είπε...

Μακάρι να ήταν μόνο η απεργία....
Την εικόνα που έφερες είναι η ίδια που φέρνει ο Καβάφης στα τείχη. Εμείς κλειστήκαμε εδώ μέσα πλέον. Κλείσαμε τον εαυτό μας στο πιθάρι και δεν γίνεται να βγούμε παρά μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπία. Αλλά κι αυτό δεν γίνεται γιατί η μόνη νοοτροπία που έχουμε είναι να φτιάχνουμε το πιθάρι από μέσα (παράδειγμα: οι δημοσιογράφοι κάνουν σήμερα απεργία θεωρώντας οτι ειναι επαναστατική κινητοποιήση. Στην πραγματικότητα ακυρώνουν κάθε απεργιακή κινητοποιήση γιατί η χώρα μας είναι μια χώρα που δεσπόζει η εικονική πραγματικότητα.)
Θα συμφωνήσω μαζί σου αν θα πρεπει να δούμε τη ζωή μας ξανά από την αρχή. Την αντιδρασή μας από την αρχή. Και την παιδεία δυστυχώς και πάλι από την αρχή

sombraluz είπε...

@ καλλιτέχνιδα: Να ξέρεις ότι είμαι πάντα έτοιμη να σε ακούσω.

sombraluz είπε...

@ varalis: Επαναστατική γυμναστική το λέγαμε παλιά, αλλά μπροστά στην αναβροχιά...

faraona είπε...

ΠΡΟΣΚΥΝΩ στο σημερινο σου ποστ.
Κτυπησες φλεβα καλη μου φιλη.
Εχω δει την ταινια πανω απο 50 φορες.
Και η μουσικη ...ασε την μουσικη ...καθε φορα που την ακουω ειναι σαν μου τρυπουν τις φλεβες.
Υπεροχοι οι Ταβιανοι ...αφθαστοι
Υπεροχος ο Πιοβανι ...δεν εχω λογια ...


πολλα φιλια

sombraluz είπε...

@ Βασιλομάνα :Συμφωνώ μέχρι κεραίας. Η ανάρτησή σου μουσική για τα μάτια.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails