Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Στα ίνχη του Βερμέερ ,2- Jonh Deweys' school,2

`

(...)Το μάθημα γινόταν σε μια αίθουσα στο κεντρικό κτίριο του πρότυπου πειραματικού σχολείου, στη γειτονιά που είναι γνωστή ως Χάιντ παρκ. Το σχολείο τους ήταν στην άκρη της πανεπιστημιούπολης του Σικάγου. Είχε αρχίσει να λειτουργεί πριν από εκατό χρόνια με πρωτοβουλία του Τζον Ντιούι, ενός καθηγητή του πανεπιστημίου ο οποίος ήθελε να προσεγγίσει διαφορετικά το θέμα της γνώσης. Ο Ντιούι πίστευε περισσότερο στην πράξη παρά στη θεωρία, πίστευε ότι ο άνθρωπος μαθαίνει κάτι αν ασχοληθεί διεξοδικά με αυτό και ήθελε να μάθει στους μαθητές του να χρησιμοποιούν το μυαλό τους. Η δεσποινίς Χάσεϊ, αντίθετα με αρκετούς συναδέλφους της, φαινόταν να συμφωνεί με τις ιδέες του καθηγητή. Και ο Κάλντερ έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για τον Ντιούι, μάλλον όμως λόγω του ονόματός του, που του θύμιζε έναν ήρωα των κόμικ... ( Blue Balliett, Στα ίχνη του Βερμέερ, Μοντέρνοι Καιροί)


Η "υφαντική μηχανή" (knitting board) αποτελούνταν από δυο παράλληλες σανίδες και δυο σειρές καρφιά και ήταν δημιούργημα των μαθητών του σχολείου του Ντιούι στο Σικάγο. Την χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ξεκινούσε με την ακατέργαστη πρώτη ύλη (μαλλί, βαμβάκι, λινάρι) και κατέληγε στην κατασκευή υφάσματος. Δια μέσου αυτής της διαδικασίας μελετούσαν κάθε δυνατή έκφανση του θέματος (βοτανική, γεωγραφία, μηχανές, οικονομία, κοινωνικές επιδράσεις, κλπ) Σήμερα η "υφαντική μηχανή" πωλείται και χρησιμοποιείται από crafters ειδικευμένους στο είδος . Μάλιστα υπάρχουν και οι σχετικές διαφημίσεις σε περιοδικά, sites κλπ.
Η χειροτεχνία δεν ήταν αυτοσκοπός στο σχολείο του Ντιούι, αλλά το μέσο για την επίτευξη κάποιου διδακτικού στόχου. Η φιλοσοφία του Ντιούι συμπυκνώνεται στη φράση "Να ζεις πράττοντας" ( Living by doing). Η διδακτική που περιέγραψε εφαρμόστηκε στο σχολείο του Σικάγου (1896). Οι ιδέες του ονομάστηκαν Νέο Σχολείο ή Νέα Αγωγή και αποτέλεσαν το θεμέλιο του μεγάλου κινήματος της προοδευτικής εκπαίδευσης.


Please, can anyone inform me if the knitting board is still in use at any level of education? (USA, or elsewhere)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails