Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008



Συνέχεια του παραμυθιού, καλησπέρα σας. Και ιδού το σώμα του εγκλήματος. Αμήχανο, ε; Για την ιστορία πάντως, πρόκειται για το έξοχο ALPACA ANDES Pure Alpaca (100% Alpaca) Katia Yarns, για βελόνες έως 4,5. Αποτελεί βεβαίως ένα καλό παράδειγμα για τη σχέση που πρέπει να έχει το νήμα με το project. Δεν είναι όλα τα νήματα κατάλληλα για όλα τα πλεκτά, όσο και να μας αρέσει το χρώμα ή η ποιότητα. Κάθε project έχει τις δικές του απαιτήσεις τις οποίες πρέπει να λαβαίνουμε σοβαρά υπ' όψιν όταν διαλέγουμε το νήμα, κυρίως όταν βρισκόμαστε στον "παράδεισο των νημάτων" ( το αγαπημένο μας μαγαζί ή τα sites από όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει on line). Αυτό είναι το βασικό αξίωμα του πλεξίματος. Δυστυχώς χρειάστηκαν αρκετές αποτυχίες και κυρίως χαμένος χρόνος για να το καταλάβω. Σχετικά με αυτό το θέμα είναι πολύ χαρακτηριστική η επιμονή των ξένων περιοδικών στην επιλογή συγκεκριμένου τύπου νήματος για κάθε πλεκτό. Ασφαλώς και το όλο πράγμα συνδέεται με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής νημάτων οι οποίες άλλωστε κινούν έναν ολόκληρο κόσμο από σχεδιαστές που έχουν κατακτήσει ζηλευτά επίπεδα τεχνικής, καλλιτέχνες που στήνουν ολόκληρες εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας το πλεκτό όπως άλλοι το χρωστήρα ή το μέταλλο, ανθρώπους και των δύο φύλων που πλέκουν γιατί ζουν έντονα τον "πολιτισμό του χεριού" , περιοδικά, εκδόσεις, σχετικά blogs, on line πωλήσεις, σεμινάρια, ακόμη και θεματικό τουρισμό. Ακόμη όμως κι έτσι- και παρά το γεγονός ότι στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα το πλέξιμο θεωρείται ακόμη ερασιτεχνική ,"γριίστικη" ασχολία,κατάλληλη για αποτραβηγμένες και άμαχες κυρίες, όλα τούτα ακούγονται παράξενα- ο κανόνας δεν παύει να έχει ισχύ. Κάθε σχέδιο έχει το νήμα του, κάπου μέσα στο σύμπαν του πλεξίματος. Και η ανακάλυψη αυτού του νήματος είναι μια ηδονική στιγμή για το άτομο που είναι addicted στο πλέξιμο. Πολλές φορές βέβαια η διαδικασία είναι αντίστροφη. Η έμπνευση δηλαδή να προέρχεται από το ίδιο το νήμα το οποίο θα καθοδηγήσει στο σχεδιασμό του project. Πάλι όμως ισχύει ο βασικός κανόνας. Γι αυτό και τα αγγλόφωνα περιοδικά και βιβλία σχετικά με το πλέξιμο μιλούν για substitute yarn ( δηλαδή νήμα υποκατάστατο) όταν το προτεινόμενο έχει εξαντληθεί από τα μαγαζιά.
Και μετά το θεωρητικό κομμάτι ας επιστρέψουμε στη μικρή ιστορία που ξεκίνησε τον περσινό χειμώνα. Βλέπετε τα απωθημένα είναι ύπουλα και πανίσχυρα πράγματα ακόμη και για μια γαλήνια πλέκτρια. Η δεύτερη απόπειρα να αντιγράψω το περίφημο κασκόλ έγινε πριν τρεις εβδομάδες, μόλις τελείωσα το μεσαιωνικό kirtles της θυγατέρας.(βλέπε τo post A promise is always a promise ). Πατρόν και μέτρα (τροποποιημένα) χρησιμοποίησα από το Knit 1 ( τεύχος spring 2007) Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ακολουθεί:





Έπλεξα με το HARMONY των KATIA YARNS (88% Viscose, 12% Polyamide) ,διπλό, με βελόνες Νο 4. Πήρα ένα απαλό, πυκνό και χυτό πλεκτό. Έχει μαλλιαρή υφή, όμοια με τα Teddy Bears που αγαπούν τα παιδιά. Μπορεί άριστα το ίδιο μαλλί να χρησιμοποιηθεί για ένα τέτοιο αρκουδάκι.Για καλή μεριά προτίμησα την "ανάποδη" (reverse stockinette ) γιατί στην "καλή" (stockinette stitch, ή κάλτσα ή ζέρσεϋ όπως τη λέει η μαμά μου) διακρίνονταν οι κάθετες "στήλες" των πόντων, γεγονός ανεπιθύμητο. Λείπουν ακόμη τα τέσσερα θηλύκια για τη χαμηλή ζώνη και οι τσέπες που θα γίνουν ψεύτικες. Και φυσικά η φόδρα.


So Audrey...do you want another bagel?

2 σχόλια:

πουαντερι είπε...

Για κασκολ πολυ ωραιο!!!
οσο για το φορεμα της κορης σου πολυ καλη δουλεια πως τα καταφερες απο ξενο περιοδικο ρε παιδι μου κι εγω τιποτα;;
Εγω οταν δεν βρισκω το ιδιο νημα κανω πρωτα ενα δειγμα και μετα βγαζω τα δικα μου μετρα για να το πλεξω.Ριξε μια ματια στη σελιδα μου στην πλεκτη ζακετα που καποια!!στιγμη θα τελειωσω να δεις που εχω πλεξει το ιδιο σχεδιο σε καλοκαιρινο μπλουζακι.ΕΝΩΩ ΤΗΝ ΚΑΦΕ ΖΑΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΜΒΟ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ

Unknown είπε...

Καταπληκτικό!!!
χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω!! δεν εί να ξαναδει ελληνικό tutorial!!
αχ ωραία!!!
τελειο το κασκώλ και το φουστανάκι

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails