Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008

Γυναίκες

`

Κάθε πίνακας εικονογραφεί μια στιγμή μέσα στο χρόνο, τη ματιά του καλλιτέχνη στο φως και στους ανθρώπους.Με τρόπο μαγικό η στιγμή διαρκεί για πάντα και ταξιδεύει συνεχώς, τουλάχιστον όσο υπάρχουν μάτια που την αντικρίζουν. Αν αλλάζει κάτι αυτό είναι ο τρόπος που την κοιτάζουμε εμείς, οι θεατές του έργου.
Λοιπόν γυναίκες που πλέκουν , κεντούν, υφαίνουν. Είναι όλες εδώ, από χέρια δασκάλων κάθε εθνικότητας και σχολής. Πίνακες που δείχνουν γυναικείους μικρόκοσμους, μπουντουάρ, κρεβατοκάμαρες, σαλόνια, φτωχικά, εργαστήρια,κήπους, χωράφια κι ακρογιαλιές. Ντυμένες ή γυμνές, μόνες ή με παρέα, με τα παιδιά τους, τους ανθρώπους της δούλεψής τους, τα κατοικίδια. Χαρακτηριστική η απουσία των αντρών. Αρχόντισσες, αστές, εργάτριες,χωρικές, νέες και μεγαλύτερες.Μητέρες και κόρες,αδελφές, σύζυγοι, φίλες,ερωμένες, όλη η κλίμακα των γυναικείων σχέσεων βρίσκει την εικόνα της. Άλλες ασχολούνται για να σκοτώσουν την ώρα τους , άλλες βιοπορίζονται , άλλες ετοιμάζουν προικιά, άλλες πλέκουν για να ντύσουν την οικογένεια.
Είναι όλες εδώ. Τις βλέπουμε να σκύβουν στο εργόχειρό τους και ξαφνικά καταλαβαίνουμε ότι βλέπουμε και κάτι από την ψυχή τους. Η αφοσίωση και ο αυτοπεριορισμός τους σε μια "επιτρεπόμενη" δραστηριότητα μας σπρώχνει να προσπελάσουμε τη σιγή των αιώνων που αποτυπώθηκε στον καμβά, για να ακούσουμε τις σκέψεις τους. Και κατόπιν να σκεφτούμε αν, κάποιες στιγμές , μοιάζουν με τις δικές μας.

3 σχόλια:

Roadartist είπε...

Πάρα πολύ όμορφη ανάρτηση!!
Πάρα πολύ! :) Εγώ σε πήγα θέατρο και εσύ σε πινακοθήκη!
Ημουν χωμένη τόση ώρα αναμεσα σε βιβλια..για κατι που ασχολούμε και μου ξεκούρασες απίστευτα το μυαλό!! Καλό σου βράδυ!

sobraluz είπε...

@road, καληνύχτα!

disa είπε...

楓采,荷蘭村,亞士頓,湖水岸,水月雅緻,風緻主題,城市水棧,麗緹,簡愛,沐蘭,悅豪,高登,四季,愛莉園,微風,楓采,紅樓,麗景,七星,歐悅,楓采,桂冠,震點樂,歐悅,微風,沐夏,遊桐花,101,真善美,長青,港賓,甜蜜蜜,百老匯,箱根,碧雲天,采舍,涵碧園,愛情海,楓林,悅萊,花園,喜來登,春風,楓采時尚,麗緹,谷關明,圓緣,夢田,亞曼尼,花鄉,璽朵,允頌,春風,河堤,綠驛,御宿,激點,布拉格,青森,凱撒,柏克,國妃鷹堡,長興,花嫁情境,威尼斯,峇里島,日光花園,四季,春天,伊甸風情

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails